Talous, aikataulu, laatu – unohtuiko turvallisuus?

Suomessa tapahtuu vuosittain reilut 100 000 työtapaturmaa, joista vajaa 30 johtaa kuolemaan. Suurimman riskin kantavat rakennusalalla työskentelevät, joille sattuu keskimäärin 70 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden.

Miten rakennusala voisi sitten muuttaa työnteon kulttuuria turvallisempaan suuntaan?

Yksi keskeinen kysymys on, miten turvallisten toimintatapojen noudattamista seurataan. Mikäli asetettujen vaatimusten noudattamista ei seurata, muuttuvat vaateet merkityksettömäksi sananhelinäksi sopimuspöytäkirjoihin.

Projekteissa seurataan aktiivisesti aikataulua, ja töissä jälkeen jäävät urakoitsijat patistellaan kiirehtimään töitä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kustannuksia tarkkaillaan suhteessa työvaiheiden etenemiseen, jotta projektin budjetti pitää. Laatu varmistetaan työvaiheittain sovituin tarkastuksin. Näitä kaikkia tietoja voidaan myös hyödyntää jatkossa, kun seuraaville projekteille valitaan sopivimpia tekijöitä.

Miten sitten turvallisuutta seurataan? Rakennushankkeissa turvallisuus mitataan tyypillisesti TR-tai MVR-mittauksin, mutta tästä saatu prosenttiluku ei avaa mistä virheet tulevat tai miten ne on korjattu.

Kuvittele tilanne, että Turva.Nettiä käyttämällä sinulla olisi kerättynä myös turvallisuustiedot käyttämistäsi urakoitsijoista alkavaan projektiin. Havaitset, että ensimmäinen on ollut osallisena merkittävältä osin aiemman projektin kaikista havaituista puutteista, ja lisäksi puutteiden korjaaminen on tapahtunut hitaasti. Sen sijaan toinen urakoitsija on selvinnyt huomattavasti vähemmin puuttein ja ongelmat on korjattu ripeästi.

Kumman valitsisit uuteen projektiisi mukaan?

yritystiedot
Turvallisuustiedot sisällytetty osaksi urakoitsijan valintakriteereitä.

0 kommenttia artikkeliin “Talous, aikataulu, laatu – unohtuiko turvallisuus?Lisää kommentti →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *