Oikeaa tietoa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa

Monesti työn ohjaaminen voi olla hyvinkin jälkiviisastelua. Palautetta annetaan vasta tehdystä työstä ja kaikki on ok siinä vaiheessa kun valitukset loppuvat.

Tällainen johtaminen on paitsi tehotonta, myös huonosti motivoivaa. Laadukkaampaa johtamista on käydä läpi yksityiskohtaiset työmenetelmät, miten työ aiotaan toteuttaa jo hyvissä ajoin ennen töihin ryhtymistä. Näin vaikutusmahdollisuudet sopivien työmenetelmien valintaan ovat vielä avoinna. Lisäksi työn tekijän päästessä itse vaikuttamaan toteutustavan suunnitteluun, on hän samalla sitoutuneempi noudattamaan yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

Lähtökohtana parhaiden työmenetelmien valinnalle on työvaiheen toteutusta suunnittelevien oma ammattitaito. Työntekijöiden oman ammattitaidon kartuttamiseksi järjestetäänkin monenlaisia kattavia koulutuksia, mutta ongelmana näissä on informaatioähky. Kuka muistaa pitkien koulutustilaisuuksien nippelitietoja enää kuukausien saati vuosien päästä tilaisuudesta? Toisaalta pitkissä koulutuksissakaan ei kuitenkaan aivan kaikkea oleellista informaatiota ehdi jakaa.

Kaikkein tehokkainta olisikin tarjota tieto kohdennettuna juuri töitä aloittaessa. Tällöinkin on kuitenkin syytä varoa informaatioähkyä, ja miettiä mitä työtehtävää aloittavalle työntekijälle olisi kaikkein oleellisinta esittää. Pitkien ohjedokumenttien sijasta hyödyllisempää voikin olla tuoda tietoon esimerkiksi ne kollegat, jotka ovat aiemmin työskennelleet vastaavien tehtävien parissa, ja kannustaa kyselemään suoraan heiltä vinkkejä. Tällä toimintamallilla parannetaan samalla myös ”hiljaisen tiedon” siirtymistä yrityksessä.

Kun rutiini työvaiheiden suunnittelulle on olemassa, voidaan tämän rutiinin toimivuutta auditoida turvallisuuden osalta esimerkiksi MVR- ja TR-mittauksin. Sen sijaan on hieman vaarallistakin mieltää nämä vasta töiden alettua tehtävät tarkastukset pääasiallisiksi turvallisuuden varmistamisen työkaluiksi. Töiden ollessa jo käynnissä mahdollisuudet vaikuttaa työmenetelmiin ovat kaventuneet merkittävästi. Pahimmillaan onnettomuus on jo voinut tapahtua ennen ensimmäistäkään mittausta.

ikkunatiedot
Kun oleellinen tieto on koottuna samaan paikkaan, pääset vaivatta alkuun työvaiheen suunnittelussa

0 kommenttia artikkeliin “Oikeaa tietoa oikeaan aikaan ja oikeassa paikassaLisää kommentti →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *