Google valloittaa rakennusalan

Rakentamisen tuottavuus ei ole kasvanut 40 vuoteen”. ”Digitalisaatio on seuraava iso trendi rakennusalalla”. ”It-jätit, kuten Google, IBM tai Microsoft tulevat ja valloittavat näivettyneen rakennusalan”.

On totta, että rakennusala on laiminlyönyt toimintansa kehittämisen menneinä vuosikymmeninä. Ala on kuitenkin itsekin tiedostanut laiminlyöntinsä. Digitalisaatio onkin nimetty yhdeksi keskeisimmistä keinoista tuoda ala takaisin nykyaikaan.

Siitäkin huolimatta että alalla on itse herätty omiin laiminlyönteihin oman toimintansa kehittämisessä, on miltei järkyttävää katsella miten passiivisia rakennusyritykset ovat edelleen. Sen sijaan että tartuttaisiin itse toimeen, yritykset tuntuvat päin vastoin odottelevan jotain ulkopuolista tahoa, joka ojentaisi käänteentekevän ”vempaimen” joka mystisesti uudistaisi koko alan puolestamme.

Lienee sanomattakin selvää, että tämänkaltaiset olettamukset eivät ole realistisia. Ainoat jotka pystymme muokkaamaan toimintaamme olemme me tekijät itse.

Digitalisaatio kuvitellaan usein IT-projektiksi, vaikka todellisuudessa kyse on oman toimintamme muokkaamista vastaamaan tämän päivän teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Uusien visioiden saaminen alan ulkopuolelta on tervetullutta. Ulkopuolisten on usein myös helpompaa kyseenalaistaa huonot toimintatapamme, joihin olemme jo itse turtuneet.

Emme voi kuitenkaan ulkoistaa omaa tekemistämme. Hienoimmatkaan digitaaliset palvelut eivät merkitse mitään, mikäli tekijöillä ei ole ymmärrystä varsinaisesta lopputuotteesta. Asiakkaamme ei maksa yhtään ekstraa työnjohtajan mahtavasta mobiiliapplikaatiosta, vaan laadukkaasta, omaa toimintaansa palvelevasta lopputuotteesta. Digitalisaatio tulee olemaan päivä päivältä yhä merkittävämpi asia joka muokkaa arkisia rutiinejamme, mutta työmailla tulemme jatkossakin näkemään rakennusalaan erikoistuneita ihmisiä, vaikka yrityskentällä tapahtuisikin muutoksia.

Kun maali on selkeä, on myös huomattavasti helpompi lähteä suunnittelemaan, miten suoriutua välietapeista mahdollisimman vaivattomasti.

 

0 kommenttia artikkeliin “Google valloittaa rakennusalanLisää kommentti →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *