Digitalisoitu johtaminen?

Johtamisen apuvälineiksi tarjotaan jos jonkinmoista tietojärjestelmää, jonka avulla viestintä hankkeen eri osapuolille saadaan toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Villeimmissä visioissa tietotekniikka tulee jopa niin fiksuksi, että koneäly oppii opastamaan työntekijöitä heidän erilaisissa ongelmissaan. Mitä virkaa tämän jälkeen jää enää varsinaisille johtajille?

Mietitään kuitenkin asiaa hetki hieman ihmisten johtamisen kannalta. Ihmisten johtaminen on paljon monimutkaisempaa kuin koneen käskyttäminen, ja ihmisten kanssa toimiminen vaatii tilannetajua. Tapa toimia yhden ihmisen kanssa ei välttämättä käykään sellaisenaan toiselle, vaan jokaisen kohdalla tulee miettiä asiansa esittämistapaa hieman vastaanottajan taustan pohjalta.

Vaikka digitaaliset palvelut pyrkivät helpottamaan nimenomaan kommunikointia, kasvokkain keskustelua ei kuitenkaan missään nimessä saa laiminlyödä! Digitaalinen viestintä avustaa niissä tapauksissa joissa viestin vastaanottaja ei ole tilanteessa läsnä, mutta kasvoikkain keskustellessa viestin saa varmiten oikealla tavalla perille.

Esimerkiksi Turva.Netin tapauksessa järjestelmään kirjataan havaintoja turvallisuuspuutteista – siis esimerkiksi ongelmista jonkin ihmisen työmenetelmissä. Tällainen palaute voi olla lähtökohtaisesti hyvinkin negatiivista, joten kiusaus voi olla suuri vain kirjata havainto järjestelmiin ja antaa jonkun muun puuttua myöhemmin tilanteeseen. Olisi kuitenkin ensiarvoisen arvokasta pystyä keskustelemaan asiasta jo kasvotusten paikan päällä. Kyse voi olla työtä tekevän epähuomiossa havaitsematta jääneestä seikasta, joka on helpoin todeta välittömästi paikan päällä.

Miksi sitten toisen työskentelytapoja pitää valvoa, eikö se ole jokaisen oma valinta millä tavoin työnsä työnsä tekee? Ei ole. Jos työn suorittamiselle asetettuja vaatimuksia ei valvota, menettävät vaatimukset merkityksensä. Jos et valvo työn turvallista suorittamista, valvotko myöskään työn laadullista puolta?

Myönnytykset käynnistävät helposti ketjureaktion. Jos yksi työntekijä saa lipsua sovitusta pelisäännöstä, katsoo varmasti myös moni muu olevansa yhtä lailla oikeutettu lipsumaan itselleen epämiellyttävien vaatimuksien noudattamisesta. Kun työmaalla on selkeät, kaikkia yhtäläisesti koskettavat pelisäännöt, sekä niiden noudattamatta jättämisestä asetettuna konkreettiset sanktiot, ei sääntöjen noudattamisesta tule ongelmia.

Kun johdat ihmisiä, muista olla myös läsnä.

0 kommenttia artikkeliin “Digitalisoitu johtaminen?Lisää kommentti →

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *